Sjukvårdens framsteg och vaccin

Sjukvården gör ständigt stora framsteg när det kommer till olika behandlingsmetoder och förebyggande åtgärder. Avancerade operationer, behandlande salvor och krämer, läkemedel och vaccin är bara början på allt som idag går att göra med den kunskap vi har. Och nya metoder och läkemedel dyker ständigt upp och pushar utvecklingen ytterligare lite till framåt.

Behandlingar

Alla behandlingar som görs är självklart till det bättre men många kan ha en del mindre trevliga biverkningar. Sett till exempelvis cancerbehandling så är det väldigt vanligt med cellgifter och strålning. En vanlig biverkning av att använda cellgifter, eller cytostatika som det också heter, är att tappa hår. Det brukar vanligtvis komma tillbaka men i vissa fall kan behandlingen leda till att hårväxten inte kommer tillbaka i samma form, eller inte lika tätt. Då går det lätt att få hjälp hos www.nordichair.com som är experter på “microneedling”, en metod för att stimulera hårtillväxt.

Vaccin

I skrivande stund finns det dock ingenting inom sjukvården som det pratas mer om än vaccin. Hela världen har drabbats av en pandemi: corona, covid-19, SARS-CoV-2. Oavsett hur man väljer att benämna sjukdomen så har den onekligen satt sina spår runtom i världen och arbetet för att motverka detta dödliga virus går på högvarv.

I fronten för att få bukt med det ligger utvecklingen av olika vaccin mot corona. Flera företag jobbar dag som natt för att hitta, förbättra och producera flera miljoner doser vaccin mot corona för att försöka komma tillbaka till en något så när normal vardag igen. De vaccin som för tillfället finns tillgängliga tros ha ett 95 % säkert skydd. Även om det inte är helt säkert att det skulle skydda mot sjukdomen hos alla som får vaccinet så är det utan tvekan tillräckligt många för att kunna minska smittspridningen och ge sjukvården möjlighet att återhämta sig från det extremt pressade läget som har varit.

Vaccin fungerar, enkelt förklarat, genom att en del av sjukdomen (i fallet med corona, ett virus) introduceras till kroppen som då påbörjar arbetet med att skapa antikroppar för att bekämpa sjukdomen. Ifall kroppen i ett senare skede blir utsatt för detta virus så vet den redan vad den ska göra för att motverka det, och på så vis hinner den ta hand om problemet innan personen i fråga blir sjuk. Det finns dock alltid en liten risk att bära med sig viruset en kortare period, men med många vaccinerade så kommer inte heller dessa individer att bli sjuka trots att viruset sprider sig.