Läkemedels påverkan på kroppen

Det finns flera olika läkemedel på marknaden i dag och de används för många saker. En del är livsnödvändiga, andra används för att lindra depression medan ett tredje minska huvudvärk. Men något alla läkemedel har gemensamt är att de kan ge olika biverkningar. Exakt vilka kan dock variera. Här tar vi upp en del biverkningar man kan drabbas av.

Läkemedel kan ge olika påverkan

Olika läkemedel påverkar kroppen olika mycket. Det finns dock ganska många produkter som kan leda till torr hud, håravfall, försämrad hårkvalitet, akne och andra biverkningar som till stor del är kosmetiska. Även om biverkningen inte påverkar hälsan stort kan det trots allt vara jobbigt att tappa hår eller att få mycket torr hy.

Produkter som hjälper

Hos Hudoteket finns många bra produkter som vårdar hud, hår och kropp. Om man tar olika läkemedel kan det vara bra att köpa lite produkter som är extra vårdande. Kanske behöver man ett schampo som stärker håret extra mycket, eller en ansiktskräm som återfuktar mycket under natten. Drabbas man av akne på grund av läkemedel finns det produkter som minskar risken att drabbas, samt stift eller krämer som gör att redan bildade finnar minskar i storlek.

Vilka biverkningar kan man få?

När det gäller läkemedel kan man få i stort sett vilka biverkningar som helst. Men man behöver inte vara rädd för att ta dem bara för att biverkningslistan är lång. Det är inte säkert att man får alla biverkningar, och man behöver inte heller få så svåra sådana. Många märker inte av några biverkningar alls, och någon får bara en enstaka sådan. När sjukvården vet med sig att läkemedel har starka biverkningar brukar man få utskrivet andra preparat som minskar biverkningarna. Man kan till exempel få utskrivet medicin mot illamående om det är en vanlig biverkan av annan medicin.

När läkemedlens påverkan blir långvarig

Ibland tvingas man ta läkemedel länge, och man kan också ha biverkningar under den tiden. Några få gånger stannar biverkningar också kvar efter det att man slutat ta sina läkemedel. Det kan vara klokt att prata med sin läkare om biverkningarna, och om det finns något man kan göra för att lindra. Man ska trots allt ha en fungerande vardag, även om allt kanske inte blir som innan man börjat ta sin medicin.