Biverkningar av antidepressiva mediciner – vad du behöver veta

Antidepressiva läkemedel är viktiga vid behandling av depression och ångestsyndrom, men kan ge biverkningar. Denna artikel ger en översikt över vanliga och allvarliga biverkningar och råd om hur de kan hanteras.

Biverkningar av antidepressiva

Vanliga biverkningar och hantering

De flesta biverkningar av antidepressiva är inte farliga, men kan vara besvärande. De är ofta mest märkbara i början av behandlingen och minskar sedan gradvis. Det är viktigt att komma ihåg att alla reagerar olika på mediciner.

Mag-tarmbesvär

Illamående är en mycket vanlig biverkning, särskilt i början av behandlingen. För att lindra illamående, prova att ta medicinen med mat, ät mindre och oftare måltider och drick ordentligt med vätska. Kräkningar, diarré och förstoppning kan också förekomma. Information från bipacksedeln för Escitalopram Sandoz visar att illamående kan drabba upp till 1 av 10 användare.

Sömnproblem

Antidepressiva kan orsaka både sömnlöshet och dåsighet. Om du har svårt att sova, kan du, i samråd med din läkare, prova att ta medicinen på morgonen. Undvik koffein sent på dagen. Om du istället känner dig dåsig, kan korta tupplurar och fysisk aktivitet under dagen hjälpa. Ibland kan läkaren behöva justera dosen eller byta till ett annat läkemedel. Sömnlöshet är en relativt vanlig biverkning av SSRI-preparat.

Muntorrhet

Muntorrhet är vanligt, speciellt vid behandling med vissa typer av antidepressiva, såsom tricykliska antidepressiva (TCA). Drick vatten regelbundet, tugga sockerfritt tuggummi eller sug på sockerfria tabletter. God munhygien är extra viktigt för att förebygga karies, vilket Läkemedelsboken påpekar.

Sexuella problem

Minskad sexlust, svårigheter att få orgasm eller erektionsproblem är vanliga biverkningar, särskilt med SSRI-preparat. Detta kan vara svårt att hantera, och det är viktigt att diskutera detta öppet med din läkare. Ibland kan dosjustering, byte av medicin eller tillägg av andra läkemedel vara aktuellt. Läkemedelsboken påpekar att dessa biverkningar kan vara dosberoende.

Viktökning

Vissa antidepressiva kan öka aptiten eller påverka ämnesomsättningen. För att motverka viktökning är det viktigt att äta hälsosamt, motionera regelbundet och vara uppmärksam på portionsstorlekar. Regelbunden motion är extra viktigt.

Andra vanliga biverkningar

Andra vanliga biverkningar kan inkludera ökad svettning och yrsel. Vissa kan uppleva ökad ångest i början av behandlingen, men detta brukar vara övergående. Det finns även en ökad risk för blödningar, speciellt i kombination med NSAID-preparat (som ibuprofen) eller blodförtunnande, vilket FASS Vård beskriver för Citalopram. Att ångest kan öka initialt bekräftas av användare på Viska.se.

Allvarliga biverkningar

De flesta biverkningar är milda, men det finns vissa allvarligare risker som är viktiga att känna till. Dessa är ovanliga, men kräver omedelbar kontakt med sjukvården:

Serotonergt syndrom

Detta är ett potentiellt livshotande tillstånd som kan uppstå om serotoninnivåerna i hjärnan blir för höga, oftast vid kombination av läkemedel som påverkar serotonin. Symtomen inkluderar hög feber, muskelstelhet, skakningar, förvirring och agitation, samt snabba förändringar i blodtryck och hjärtfrekvens. FASS Vård varnar för detta.

Ökade självmordstankar

Särskilt i början av behandlingen, och framför allt hos unga vuxna, kan antidepressiva öka risken för självmordstankar och självmordsbeteende. Det är viktigt att komma ihåg att denna ökade risk främst ses i början av behandlingen, innan medicinens antidepressiva effekt har hunnit verka fullt ut. Var uppmärksam på förändringar i humör, och kontakta läkare omedelbart vid sådana tankar eller beteenden. Detta bekräftas av studier som Vårdfokus refererar till.

Hjärtpåverkan

Vissa antidepressiva kan påverka hjärtrytmen, speciellt i högre doser eller vid hjärtsjukdom. Detta kan visa sig som en förlängning av QT-tiden på EKG, vilket i sällsynta fall kan leda till allvarliga hjärtrytmrubbningar. Läkaren kan behöva ta ett EKG för att övervaka hjärtats aktivitet. FASS Vård belyser risken för QT-förlängning vid användning av Citalopram, och detta anses gälla för hela SSRI-gruppen enligt Vårdgivare Skåne.

Andra mycket ovanliga allvarliga biverkningar

Andra, om än mycket ovanliga, allvarliga biverkningar inkluderar krampanfall, leverpåverkan (gulfärgning av hud och ögonvitor), och svåra allergiska reaktioner (svullnad av ansikte, tunga eller svalg). Kontakta genast sjukvården om du misstänker någon av dessa.

Specifika grupper

Vissa grupper behöver vara extra uppmärksamma:

Barn och ungdomar

Unga kan reagera annorlunda på antidepressiva än vuxna. Studier visar en ökad risk för aggressivitet och självmordstankar, speciellt i början av behandlingen, vilket Vårdfokus rapporterar om. Noggrann uppföljning av specialist och en kombination av medicinering och psykologisk behandling är extra viktigt.

Äldre

Äldre kan vara mer känsliga för biverkningar som yrsel, förvirring och fallrisk, samt påverkan på natriumbalansen (hyponatremi). Läkemedelsgenomgång är extra viktigt för att identifiera riskfyllda kombinationer.

Gravida och ammande

Behandling med antidepressiva under graviditet och amning kräver noggrant övervägande. Vissa antidepressiva anses säkrare än andra, men beslutet måste alltid tas i samråd med läkare. Region Skåne rekommenderar Janusmeds databas för fosterpåverkan.

Utsättning

Att sluta med antidepressiva läkemedel bör alltid ske i samråd med läkare. Abrupt utsättning kan leda till utsättningssymtom som yrsel, illamående, ångest, sömnproblem, stickningar och influensaliknande symtom. En gradvis nedtrappning minskar risken. Utsättningssymtom kan likna återfall i depressionen, vilket diskussioner på Viska.se belyser. Detta beror på att kroppen har anpassat sig till medicinen, och en snabb utsättning kan skapa obalans i hjärnans kemi. Det är inte samma sak som abstinens, som uppstår vid beroendeframkallande substanser. Ett exempel på nedtrappningsschema kan vara att minska dosen stegvis under flera veckor, men detta bör alltid anpassas individuellt.

Farmakogenetik

Forskning visar att genetiska faktorer kan påverka hur vi reagerar på antidepressiva. Vissa genvarianter kan göra att medicinen bryts ner för snabbt eller för långsamt, vilket påverkar både effekt och biverkningsrisk. Genom att analysera gener som CYP2C19 kan läkaren få en indikation på om du riskerar att bryta ner medicinen för snabbt eller för långsamt. Om medicinen bryts ner för långsamt kan den ansamlas i kroppen och öka risken för biverkningar. Om den bryts ner för snabbt kanske du inte får tillräcklig effekt av medicinen. En studie från Karolinska Institutet visar att genanalys kan vara värdefullt för att anpassa doseringen av escitalopram.

Sammanfattning

Antidepressiva läkemedel kan ge biverkningar, men de flesta är milda och hanterbara. Det är viktigt att vara informerad och ha en öppen dialog med sin läkare. Allvarliga biverkningar är ovanliga, men kräver omedelbar vård. Genom att vara uppmärksam på kroppens signaler, och i nära samarbete med vården, kan riskerna minimeras och behandlingen optimeras.