Receptfritt: var går gränsen?

Det finns idag många läkemedel man kan köpa receptfritt och dessutom kan man nu många gånger köpa vissa av dem i en helt vanlig livsmedelsaffär där personalen inte har någon som helst sjukvårdsutbildning. Vad många inte vet är att man faktiskt kan få allvarliga skador även av att äta receptfria läkemedel. Ett receptfritt sådant kan ge leverskador eller blödningar om de kombineras med andra läkemedel. Om man har en allvarlig sjukdom kan också denna förvärras om man använder sig av receptfria läkemedel utan att först prata med sin läkare. Det finns också en risk för att man kan missa en sjukdom eller tro att symptomen inte är så allvarliga genom att man kan minska sina besvär med en receptfri tablett.

Vilka medel kan köpas utan recept?

I dagsläget finns det flera läkemedel som kan köpas utan recept. I matvaruaffärer och liknande är sortimentet ofta inte så stort. Där finns ofta lite olika värktabletter, smärtstillande och inflammationsdämpande gel, nässpray och liknande. På apoteken finns ofta ett lite större sortiment med flera värktabletter, nässprayer, akut p-piller, åksjuketabletter och annat. När det gäller starkare tabletter är de ofta receptbelagda. Det finns också läkemedel för vissa typer av sjukdomar och åkommor som inte är receptfria. Även olika potenshöjande medel är receptfria i andra länder och det har funnits samtal om att det ska bli nu blir Viagra receptfritt i även här i Sverige. Denna medicin kan ha mycket allvarliga biverkningar och den kan rent av vara farlig att ta om man till exempel har högt blodtryck, hjärtproblem eller någon annan åkomma man inte känner till innan man tar medicinen. Läkemedel som p-piller och liknande säljs aldrig utan recept, trots att de inte har lika skadliga effekter som vissa receptfria läkemedel.

Vad innebär fler receptfria läkemedel?

I takt med att allt färre läkemedel kräver recept minskar också behovet av apoteksanställda. Det innebär att färre jobb inom apotek kommer att bli lediga. Att läkemedel börjar säljas receptfritt kan också öka risken för att allt fler kommer att skadas av läkemedlens biverkningar. Om man köper läkemedel på ett apotek kan man ofta prata med någon som har medicinsk kunskap. Det kan vara särskilt viktigt om man tar andra mediciner eller om man har en känd sjukdom. I dessa fall kan olika receptfria läkemedel vara mycket olämpliga att ta och apotekspersonalen kan då presentera något annat alternativ eller hänvisa till en vårdcentral för att få en annan medicin på recept som fungerar tillsammans med övriga mediciner man äter. Samma service kan man inte få i en matvarubutik eller på en mack.