Att få tag i läkemedel

Det kan finnas olika orsaker till att man behöver läkemedel. Det kan vara sjukdomar, infektioner eller andra besvär som behöver medicinsk behandling för att bli bra. Men hur kan man egentligen få tag i sina läkemedel?

Att få recept på läkemedel


För att man ska få tag i ett läkemedel som inte är receptfritt krävs det att man har recept på det. I dag kan man få recept på olika mediciner genom att antingen besöka en akutmottagning, en vårdcentral eller kontakta en läkare genom en mobilapp. Om man har haft ett läkemedel innan kan man ibland ringa till sin läkare och förnya receptet direkt via telefon.

Apoteket

Det traditionella stället att få tag på sina läkemedel är helt enkelt på apoteket. I dag används elektroniska recept som skickas direkt från läkaren till apoteket och det gör att man nästan direkt efter en vårdkontakt kan åka till närmaste apotek och hämta ut sin medicin. Som patient kan det vara bra att kontrollera om apoteket vill byta ut den medicin man fått utskriven. Ibland görs det automatiskt, och om man inte vill ha ett annat preparat kan man behöva säga till personalen.

Läkemedel online


Det har också blivit populärt att beställa läkemedel online och sedan få hem dem direkt till brevlådan eller till ett ombud. Om man väljer att beställa sina läkemedel online är det dock viktigt att kontrollera att sajten verkligen är godkänd av de svenska myndigheterna. Om sajten inte är godkänd kan man riskera att inte få hem något alls, eller att få hem helt fel läkemedel som kan vara farliga för kroppen.

Om man vill kan man dock beställa på apotekets e-handel och få medicinerna levererade till sitt närmaste ombud. Det kan vara ett alternativ om man har långt till apoteket men trots allt vill vara säker på att få rätt varor. När varorna kommer till ombudet går man dit, och visar sin legitimation. Personalen där kan sedan leta fram paketet med medicinen. Det här fungerar både för receptfria läkemedel och för receptbelagda varianter.

Få läkemedel på sjukhuset


Om man kommer till en akutmottagning eller liknande på kvällen eller natten när apoteken har stängt kan man också få läkemedel på sjukhuset. Ofta får man dock inte hela medicindosen utan en eller två doser så att man klarar sig till dess att apoteket öppnar igen. Om en behandling drar ut på tiden så att ett apotek hinner stänga kan det också vara ett alternativ. I vissa fall kan sjukhuset inte dela ut medicinen utan då kan man få stanna kvar över natten och få medicinen i dropp eller liknande tills dess att apoteket öppnar. Det beror dock mycket på vilken sjukdom eller skada man har.