Läkemedel


Läkemedel har funnit på ett eller annat sätt under alla tider och det sker ständigt utveckling inom området. I denna artikel kommer ni kunna läsa om läkemedel i historien från 1800-talet fram till idag. Att leva under 1800-talet kunde många gånger vara svårt och blev man sjuk eller skadade sig så fanns det stor risk att man dog av det. Läkemedel som botade sjukdomar och infektioner fanns inte på den tiden. Det fanns smärtstillande medel även om detta inte var det bästa för patienten.

Det smärtstillande preparatet som fanns var brännvin. Brännvin kunde man köpa i närmaste lanthandel eller hos läkaren. Då detta kanske tog bort den smärta som man hade, orsakade det andra problem. Brännvin gav en kortsiktig lindring. Det innebar att man fick dricka det ofta vilket i sin tur gav ett beroende. Ångorna som utsöndrades när någon drack (eller använde vinet under operationer som bedövning) var också giftiga vilket kunde orsaka större skada än nytta.


Brännvinet kunde göra patienten till alkoholist. På 1800-talet hade läkarna inte samma kunskap om att alkoholen kunde skada levern och man kunde alltså dricka ihjäl sig. Så här kunde befolkningen inte ha det. Under samma århundrade upptäcktes salicylsyra. Detta ämne gav en sådan effekt att det börjades användas för invärtes läkning och för många olika sjukdomstillstånd.

Nästa stora genombrott skulle komma år 1940 då penicillinet upptäcktes. Penicillinet skulle komma att bli väldigt uppskattat eftersom det botade många sjukdomar som man tidigare dött av. Några exempel på sjukdomar som penicillin kunde bota var syfilis, lunginflammation, öroninflammation och bihåleinflammation. Efter andra världskriget år 1945 fick läkare och privatpersoner mer farmaceutiska kunskaper och det uppstod senare ett yrke som vi idag kallar för apotekare.


Nya läkemedel fortsatte att utvecklas och på 60-talet utvecklades en rad mediciner som skulle användas mot bland annat högt blodtryck, magsår, astma och hjärtsvikt. Under 2000-talet gick läkemedelsbranschen in i en helt ny fas. Genom forskning utvecklades medicin mot vissa typer av cancer. Medicin som stärker immunförsvaret har även uppfunnits under detta århundrade, samt vaccin mot hepatit A och B. Paracetamolbaserade läkemedel finns för att lindra värk och feber. Dessa tabletter kan man också ta om man exempelvis har Ont i höften och vill mildra smärtan.

Som med alla läkemedel finns det biverkningar. Tar man för många tabletter kan man dö av överdos. Man får exempelvis inte heller blanda tabletterna med alkohol. Risken att bli beroende av vanliga receptfria värktabletter är däremot mindre än vid morfin, även om detta kan hända. Ibland kan man få biverkningar av vissa mediciner som gör att man få ta ytterligare mediciner för det. Idag finns det så pass många mediciner att det finns något för alla. Även om man råkar vara allergisk mot en medicin så kan man tåla en annan.