Läkemedelsberoende


I allt större omfattning har jordens befolkning börjat att tampas med missbruk och beroende av helt vanliga läkemedel. Så till den milda grad att det i värsta fall kan leda till döden, enbart genom att överdosera smärtstillande. Massor av människor har börjat ta till läkemedel som hjälp för att klara av vardagen – allt från vanliga smärtstillande, till sömnmedel och potenshöjande preparat. Det sistnämnda har dessutom ökat stort bland unga män som känner sig allt mer stressade och som dessutom får många vidriga och idiotiska kommentarer från kvinnor, när de inte alltid lyckas leverera på topp – vilket naturligtvis leder till ytterligare problem och ångest. Missbruk är ett stort problem och det gäller läkemedel också.

Lugnande medel – det vanligaste


I en värld som fylls av stress och krav på att vara bäst, så är det inte konstigt att folk proppar i sig lugnande medel för att bli kvitt onda tankar eller för att skynda på sömnen som aldrig verkar komma självmant. Sömnmedel har till och med börjat att skrivas ut i mycket låga åldrar, och även anti-depressiva preparat som behandlar ångest och depression. Dessa har också en lugnande verkan som i stor utsträckning också lindrar sömnbesvär.

Problemet när man har använt riktiga sömnmedel under en längre tid är att beroendet sakta men säkert kickas igång. Slutar man att ta dessa piller, så blir sömnen direkt påverkad igen. Oftast ger sömnmedel också en slags snöbollseffekt, som gör att du även får andra problem som behöver botas med medicin. Inte sällan talar vi om ångest och irritation, som gör att du bara skakar i kroppen av dem dagen efter. Många som börjar med denna typ av medicin får därför också ny medicin utskriven för att lindra biverkningarna. Och sedan är cirkusen i full gång!

Medicin mot smärta


Att ta medicin i smärtförebyggande syfte eller för att stilla smärtan är den andra mest vanliga orsaken till att folk utvecklar ett beroende. Smärta gör att arbetsförmågan blir påverkad, sömnen blir lidande och det vardagliga livet fungerar inte som det ska. Till slut kan det bli svårt att bara hålla i din eltandborste och borsta tänderna. Det man då gör är att ta fler och fler tabletter för att kunna leva normalt. Smärtstillande skapar till sist en tolerans som gör att dosen måste höjas.

Oundvikligt beroende

Att bli beroende av läkemedel beror i stor grad inte på en själv. De flesta följer helt enkelt den ordinarie ordinationen, och märker inte ens själva att ett beroende börjar utvecklas. Abstinensen skrider sedan i verket när askarna är slut och man tror att man mår bättre igen.