Att ta smärtstillande

I dag kan man köpa olika former av värktabletter och andra smärtstillande i matbutiken eller på apotek, helt utan att behöva visa upp några recept från läkare. Att ta en värktablett när man har lite ont i huvudet, tandvärk eller känner av annan smärta då och då är i regel inte farligt. Men det finns en del saker att tänka på. Speciellt om man tar andra mediciner eller om man har några bakomliggande sjukdomar.

När man måste ta smärtstillande


Ibland är det så att man kan låta bli värktabletter. Huvudvärk går i regel över utan dem men om man lider av kraftig artros kan man ha rejält ont och värktabletter eller annan smärtstillande medicin kan behövas bara för att man ska kunna komma ur sängen på morgonen. Ibland kan det också vara så att saker som migrän sätter stopp för det vardagliga livet med familj, arbete och annat. Även då är en värktablett guld värd. Om man ofta behöver ta smärtstillande eller om man behöver ta dem under en längre tid är det alltid klokt att kontakta sin läkare.

Bli beroende av smärtstillande

Det finns en risk att man blir beroende av att ta smärtstillande. Det inträffar ofta om man tar starka preparat under en längre tid men även receptfria tabletter kan orsaka ett beroende. Många starkare värktabletter kan ge ett litet rus och det blir så småningom det ruset man vill åt. När man blir beroende kommer kroppen att behöva en större dos av medicinen för att ruset ska uppkomma. Efterhand går det åt större och större mängder för att kroppen ska känna av något alls.

Receptfria värktabletter kan vara farliga

Receptfria värktabletter kan ge en hel del biverkningar, och en del av dem kan vara allvarliga. Några av tabletterna kan orsaka till exempel blödningar, magsår och förvärra astma även i små doser. Om tabletterna blandas med alkohol kan det göra saken än värre. Andra tabletter kan orsaka leverskador. Överlag är det extra viktigt att vara försiktig med receptfria värktabletter om man tar andra mediciner. Man kan inte bortse från att förgiftningar och andra läkemedelsrelaterade skador har ökat i antal sedan det också blev möjligt att köpa receptfria läkemedel i matbutikerna. Där finns det till exempel inga utbildade farmaceuter att rådfråga, och vem som helst kan köpa läkemedel i stort sett när som på dygnet.

Välja rätt typ av smärtstillande

Inom gruppen smärtstillande läkemedel finns det flera olika preparat och verksamma ämnen. Det finns smärtstillande tabletter, gel, injektioner och flytande lösningar. Även de olika verksamma ämnena kan skilja sig åt. Det kan vara paractamol, morfin, eller ibuprofen. Olika ämnen hjälper mot olika saker och därför bör man vara noga med att antingen fråga på apoteket eller hos sin läkare vilken typ av smärtstillande man bör ha.