Könssjukdomar – historiska och moderna behandlingsmetoder

Så länge människan har haft sexuellt umgänge har det också funnits könssjukdomar. Det innebär med andra ord att könssjukdomar alltid har funnits, men om man jämför hur det var förr och hur det är nu kan man se många stora skillnader både kring vilka sjukdomar som var vanliga och hur man hanterade dem. Den allra största skillnaden är antagligen att kunskapen om könssjukdomar har ökat markant bara under de senaste årtiondena. Numera går det snabbt att diagnostisera en sjukdom, och det finns också många olika behandlingsalternativ för den som drabbas. Det gör det intressant att titta på hur det såg ut förr i tiden. Vissa av metoderna för att behandla könssjukdomar var minst sagt speciella, och de var knappast så effektiva som dagens behandlingar är.

Behandling av Syfilis och HIV

En av de vanligaste sjukdomarna för ett par århundraden sedan var syfilis. Bland annat tror man att en av Kristoffer Columbus styrmän led av sjukdomen. I dag går det att behandla den med antibiotika, men annat var det när den typen av mediciner inte fanns. En bit in på 1900-talet behandlade man syfilis med gråsalva, en kräm som bestod av bland annat kvicksilver. Det ledde i sin tur till att flertalet personer dog av förgiftning, så medicinen var inte speciellt effektiv. En annan typ av medicin man provade var dekokt på guajakträ. Dessvärre fungerade inte den heller. En annan sjukdom som fick läkare att stå handfallna till en början var HIV. De som drabbades fick i princip en dödsdom när beskedet kom, eftersom läkare inte kunde behandla sjukdomen. Tack och lov börjades det göra medicinska upptäckter som gjorde att man idag kan leva med sjukdomen. Trots det säljs det fortfarande osäkra HIV-test ännu idag i Sverige.

Effektiva behandlingar mot könssjukdomar

Idag finns det inga könssjukdomar som är lika med en dödsdom. De flesta sjukdomar går att bota, och även om de inte gör det så går det att bromsa sjukdomsutvecklingen. Drabbas man av klamydia eller gonorré, som är de två vanligaste sjukdomarna i Sverige idag, kan man enkelt bli frisk från dem genom en kur antibiotika. Något annat som har förändrats är att man idag har större kunskap om hur man skall undvika att dra på sig en könssjukdom. I skolor utbildar man studenter kring de bästa skydden, och det har gjort att unga idag har bättre verktyg för att skydda sig själva. Det innebär dock inte att könssjukdomar fortfarande inte är tabubelagt. Har man ungdomar i sin närhet kan man tipsa dem om att samla på sig nyttig information på nätet. Exempelvis hos kondomeronline.se finns allt de behöver veta, och det kan vara mindre pinsamt att läsa på nätet än att fråga sina föräldrar.