Välja rätt smärtstillande

När man tar en titt i butiken eller på apoteket tar det inte många sekunder innan man upptäcker att det finns väldigt många olika typer av smärtstillande läkemedel att välja mellan. De finns dessutom olika varianter av de olika preparaten. En del väljer kapslar, andra tabletter och en tredje behöver en gel. Men hur ska man veta vilket preparat som ska väljas?

Receptfria smärtstillande


Det finns en hel del receptfria läkemedel att köpa och de alla lindrar smärta mer eller mindre bra. Ett receptfritt smärtstillande kan vem som helst köpa. Det krävs inte att man går till läkaren för att man ska kunna köpa preparaten. Det är dock inte som så att läkemedlen är ofarliga att äta i större mängd bara för att de är receptfria. Att överdosera ett receptfritt läkemedel kan rent av vara livsfarligt.

Kraftigare läkemedel som lindrar smärta

Om man lider av artros i en höft, vilket är en sjukdom som drabbar ledbrosket i till exempel knäna och i flera andra av kroppens leder kan man behöva starkare värktabletter. Artrosen kan nämligen göra att man får så ont att man får svårt att röra sig. Receptfria läkemedel kan också vara verksamma under en allt för kort tid eftersom att artros kan smärta under flera dagar. Då kan det vara klokt att kontakta en läkare för att få hjälp. När det gäller receptbelagda smärtstillande läkemedel finns det ett väldigt stort sortiment av sådana och de finns också i olika styrkor. Det gör att man kan få ett läkemedel vars dos ställs in precis efter den aktuella smärtan.

Det går dessutom att få läkemedel som injiceras i blodet för en än starkare och mer jämn smärtlindring. Det är också ett bra alternativ om man inte kan ta tabletter.

Varför ska man välja rätt variant?


När man ska köpa smärtstillande läkemedel är det viktigt att välja rätt variant av flera anledningar. En anledning är så klart att man får bättre smärtlindring med rätt preparat. Om man har andra sjukdomar är det också viktigt att se hur de smärtstillande läkemedlen påverkar kroppen i övrigt. Är det så att man har hjärtproblem kan läkemedel som innehåller ibuprofen vara skadliga. Då kan preparat med paracetamol vara bättre lämpade.

Det kan också vara värt att tänka på att ett smärtstillande i gelform kan vara än bättre om man har andra sjukdomar eller tar andra mediciner och man bara behöver lokal behandling. Då slipper man påverka mage eller resten av kroppen i onödan.